مجموعه اي از اصول، قوانين و توصيه هاي فني است كه قابل به كارگيري در توليد، فرآوري و حمل و نقل بوده و هدف آنها حفظ سلامت انسان، حفظ محيط زيست و بهبود شرايط كاركنان بخش و خانواده هاي آنها مي باشد.
شامل روشهاي معين وبخصوصي به منظور توليد غذايي ايمن وسالم در كشاورزي است.
مطابق تعريف سازمان خواروبار جهانی (FAO) ، عمليات خوب كشاورزي شامل فرايندهاي قبل و بعد از برداشت محصول می باشد که منجر به توليد محصول ايمن و سالم كشاورزي با رعايت جنبه هاي مختلف اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي پايدار می شود
مطابق استاندارد ملي ايران عمليات خوب كشاورزي شامل تمام عمليات مربوط به مديريت توليد محصولات كشاورزي (كاشت، داشت، برداشت،جداسازي، بسته بندي، نگهداري و حمل ونقل ) با لحاظ توصيه هاي كارشناسي لازم و با در نظرگرفتن جوانب اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي براي كاهش آلاينده هاي فيزيكي، شيميايي، ميكروبيولوژي براي دستيابي به امنيت و ايمني غذايي مي باشد.
اصول عمليات کشاورزي خوب (GAP)
1-سلامت محصول
2-افزایش کیفیت و پروسه تولید
3-حمايت و نگهداري از محیط زیست
4-توجه به رفاه و ايمني شاغلين
تفاوت محصول GAP و محصول ارگانيک:
محصول GAP محصولي است كه ميتوان آن را در هر مزرعه اي توليدنمود ولی ضرورت و الزام توليد آن كنترل و بازرسي فرآيند توليد تا عرضه بر اساس استانداردهاي عمليات خوب كشاورزي است .اين محصول كه توسط يك نهاد بازرسي يا گواهي كننده تأييد و گواهي ميشود، داراي حد مجاز آلاينده ها و باقيمانده سموم وفلزات سنگين و . . . بوده و سالم است
محصول ارگانيك ، نتيجه نهايي كشاورزي زيستي (ارگانيك )ميباشدكه ميتوان درمزارع و باغهايي با استقرار شرايط ويژه و اعمال مديريت خاص و پس از طي يك فرآيند گذار درمرحله توليد به آن دست يافت.
قوانين و برنامه های توسعه کشور درخصوص توليد محصول سالم :
برخورداری جامعهي ايراني از سلامت، رفاه، امنيت غذايي، تامين اجتماعي، فرصتهاي برابر، توزيع مناسب درآمد، بهرهمندی از محيط زيست همراه با خانواده مستحکم به دور از فقر، فسادو تبعيض مطابق سند چشم انداز بیست ساله
ضرورت تولید محصول سالم مطابق بند د ماده 143 قانون برنامه پنجم توسعه
ضرورت كنترل كيفي، بازرسي و صدور گواهي كيفيت براي محصولات كشاورزي و تقويت استاندارد هاو معيارهاي فرآيند توليد تا عرصه مطابق ماده 29 قانون افزايش بهره وري بخش كشاورزي و منابع طبيعي
+ نوشته شده در دوشنبه ۱۳۹۵/۱۱/۲۵ ساعت 15:15 توسط سارا طالع پور
|